The Natural Neigborhood

TYPE Masterplan
SIZE 56.000 m2, 575 housing units
LOCATION Koksa, Norway
STATUS Pre-qualified competition entry
CLIENT IT Fornebu AS

CREDITS
MVRDV with TUPELO arkitektur
Bjørbekk & Lindheim landscape architecture
SVECO energy & sustainability
The natural neighborhood gives the potential of realizing a neighborhood with a strong green and (cultivated) natural character. By covering the plateaus with a layer of soil and planting all areas with intensive natural and local vegetation, the natural character and quality of the coastline along the fjord is extended and ‘pulled’ inland. A natural neighborhood is realized, answering to the potential of the natural context and adding to the quality on a bigger scale.

By realizing a series of green bands a strong framework of continuous public spaces is created. This framework gives a series of individual plots as counterfigure, all surrounded and tied together by the green bands. The different plotshapes will give differentiation to the housingvolumes and gardens.

It could be considered to allow for a greater flexibility of the height limit, by which higher volumes could be developed, realizing a bigger natural area and to give better views to the fjord.

A series of interventions are proposed for the site:
The restrictions of the siteboundaries and setback, the heightdifference of the plateaus, the reservation for the planned public transportline are respected; a new entrance to the basements is created.

The area for the planned public transportline is realized as a green area.
The area at the lower-level is connected to the plateau-level by realizing ramps and stairs at both sides of the planned traindepot, avoiding height differences at the north-side of it, creating a smooth connection and so maximizing the development area.

The existing waste-station is covered with the extension of the existing hill to minimize sound and hide it visually to improve the attractivity of the area besides.

Green bands are realized, following the edges of the plateaus, creating public ‘balconies’ overlooking the surrounding area and defining the plateaus as ‘historic’ elements.

A green ring along the boundaries of the site at the higher level (plateau level) is realized, connecting the bands at the plateaus and giving access from all sides of the site.

Green rings at lower level (‘below’ the plateaus) are realized to give access to these areas.
Green bands in a 40 by 60m grid are equally positioned on the site, creating generous plots for the realization of compact volumes and an optimal orientation to the sun for quality and energy efficiency.

Special plots are maintained as open spaces to integrate public elements as playgrounds, areas for sports, public gardens, … and to realize a ‘understandable route’ through the site. Housing volumes are realized on individual plots, incorporating space for gardens for houses at groundlevel.