Helgeland Museum Vega

TYPE UNESCO world heritage center
SIZE 650m2
LOCATION Nes på Vega, Norway
STATUS Competition entry
CLIENT Helgeland Museum in cooperation with TreFokus & ECOBOX

CREDITS
TUEPLO crew Pau Canals, Simon Oberhammer, Thor Arne Kleppan
The existing building structure in Nes consists of a cluster of small-scale houses and boat sheds. They have simple rectangular floor plans and saddle roofs in varied in size and angle. The gaps between the houses allow glimpses out onto the water. The silhouette of houses and sheds is an important element of the site's character and identity.

The proposal further develops the original typology of houses without roof overhangs, a low degree of detailing and modest window framings into a simple volume where wall and roof become one. Details have disappeared, windows are simply an opening in the wall or a strip between the ground and the building. The spaces in between the buildings form a square which connects the small hill with the spaces around and the water edge.

The new World Heritage Centre is situated on the footprint of the former red storage building. Maintenance and workshop are located in the former grey boat shed. The centre is organized on open floor plans over two floors. We have set up a sequence of spaces from the entrance along the information desk, to the museum shop and the exhibition spaces.  The auditorium creates a formal and informal meeting point in between the two floors. On the second floor you find a library, exhibition spaces, a seminar room and offices. This sequential organization leads the visitor on a natural journey through the different exhibits and functions.

The proposal is meant to be built in massive-wood. In external walls the wood represents the final external and internal cladding. Massive-wood elements also span in between the existing steel portal which we will reuse. All internal walls and floor plates come also in massive-wood with included sound insulation and hardwood flooring. In general, only materials with low-emission life cycles are used. The whole building uses long-lasting materials of high quality which are most preferably produced locally. The colour palette is modest and monochrome. This will emphasize the exhibitions and activities in the World Heritage Centre.